» Request A Quote  | 1-866-231-7867

Home » News » Rooftop installation keeps Michigan nursing school quiet

Rooftop installation keeps Michigan nursing school quiet

January 27, 2017

rooftop-mechanical-sound-wall-enclosure

Up on a rooftop mezzanine, AIL Sound Walls are doing their part to keep the peace around the University of Michigan’s new nursing school – although not quite as initially planned.

The sound barrier was originally designed to go around the rooftop mechanical equipment, but structural issues with the chiller platform and the roof deck necessitated a change of plans. 

We worked closely with the engineer and the contractor to create an alternative solution by filling in the openings around the rooftop’s mezzanine walls with our absorptive Silent Protector panels. To accomplish this, we developed a custom bent plate attachment for the existing openings to accept our panels.

rooftop-sound-barrier-wall  sound-barrier-wall-for-rooftop

Custom color to suit architectural design
Color was also a concern. The architect wanted a darker grey color to match the building so we provided a custom Slate Grey to meet their aesthetic requirements and keep the look of the building consistent. 

Prescription for a healthy project outcome
The AIL Sound Walls team’s open dialogue with our project partners helped everyone work through the issues quickly to provide solutions that kept their project on track and the mechanical equipment quiet. By attaching our panels to the existing mezzanine openings instead of using larger steel posts, we were able to save time and money on the project.

Project at a glance:

Name: University of Michigan Nursing School
Location: Ann Arbor, Michigan
Owner: University of Michigan 
Engineer: RDG  
Contractor: Turner Construction Company  
Product: Silent Protector (Absorptive) 
Application: Roof-top Mechanical 
Dimensions: Height 14', Length 60'
Installation time: One week

Related Articles: 

AIL Sound Walls integrate with hospital’s existing roof structures »

AIL Sound Wall panels are looking ‘just peachy’ on top of downtown Atlanta LRT station »